Blogi

Kesä virtavesien suojelun parissa

Yhdistyksen kausityöntekijä Joonas Pysäys kertoo, minkälaista oli työskennellä kesä Lappeenrannassa virtavesien suojelun parissa:

Opiskelin akvaattisia tieteitä Jyväskylän yliopistossa ja valmistuin keväällä maisteriksi. Sain kesätyöpaikan Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen VIPSU-hankkeessa. Työtehtäviini kuului virtavesi-inventointia, sähkökalastusta, valokuvausta ja muita virtavesiin liittyviä töitä. Kesän tärkein tavoite oli saada inventoitua Ylämaalla sijaitseva Tervajoki sen sivu-uomineen, mitä ei ole ennen tehty tässä mittakaavassa.

Kesätyö lähti hyvin käyntiin kun pääsimme jo ensimmäisenä päivänä maastoon istuttamaan vastakuoriutuneita meritaimenen poikasia. Tällä reissulla löysimme myös hienon luonnontilaisen purojakson, jonka soraikolla näimme myös kutevia pikkunahkiaisia. Kävimme myöhemmin sähkökalastamassa kyseisellä purolla. Sähkökalastuksissa saimme istutuspaikalta taimenen poikasia, eli ne olivat selvinneet purossa kuuman kesän yli.

Vaikka virtavesi-inventointi oli erittäin mielenkiintoista, se oli etenkin helteillä varsin fyysistä hommaa. Täyden inventointipäivän aikana tuli usein seitsemän kilometriä kävelyä, josta iso osa rymyttiin tiheissä metsissä. Tervajoen hyttys-, hirvikärpäs- ja paarmapopulaatiot tulivat myös erittäin tutuiksi, mutta säästyimme onneksi punkeilta. Inventoinnin maastotyöt valmistuivat elokuun lopulla, joten saimme hyvän käsityksen Tervajoesta eri vedenkorkeuksilla. Inventointityö osoittautui tärkeäksi, koska löysimme esimerkiksi uusia koskijaksoja, joista ei ollut aiempia mainintoja. Kunnostustoimia ajatellen saimme tärkeää tietoa Tervajoen sekä sen sivu-uomien kunnostustarpeista. Useille koskille voidaan esimerkiksi luoda parempia lisääntymisalueita taimenille kuohkeuttamalla kutusoraikkoja talkoovoimin.

Asensimme jokeen myös 17 lämpötilan seurantalaitetta, jotta joesta löydettäisiin lämpötilan puolesta taimenelle sopivimmat elinalueet, joille tulevaisuuden kunnostustoimia sekä poikasistuksia voitaisiin painottaa. Pääsin kesän aikana myös valokuvaamaan muita Etelä-Karjalan rajajokia Imatran ja Lappeenrannan alueilla. Nämä valokuvausreissut olivat mielestäni tosi mielenkiintoisia, koska pääsin näkemään hienoja puro- ja koskialueita sekä kulkemaan itselleni uusilla alueilla.

Tervajoen inventoinnista on tekeillä raportti, joka tullaan julkaisemaan Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen sivuilla.

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut erittäin mielenkiintoinen ja mukava työpaikka tärkeiden työtehtävien parissa. Suosittelen ehdottomasti Saimaan vesiensuojeluyhdistystä työpaikkana.

Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen porukka kiittää Joonasta kuluneesta kesästä VIPSU-hankkeen parissa ja toivottaa paljon onnea tuleviin haasteisiin!