Ajankohtaista vesiensuojelussa

VESMO-hankkeessa tehtiin oppimateriaalipaketti kosteikoista

Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen VESMO-hankkeen yhtenä tavoitteena on luoda oppimateriaalipaketti, jonka avulla eri oppiasteiden opiskelijat pystyvät opiskelemaan kosteikkoihin linkittyviä asioita. Oppimateriaaleja pystyy hyödyntämään itsenäisiä paketteina, mutta ne tuottavat myös käytännönläheisen oppimiskokemuksen toteutettuna hankkeessa rakennetuilla oppimisympäristöillä. Hankkeessa luotuja oppimisympäristöjä ovat Suntianlahden ja Salpamajan kosteikot. Valmiin oppimateriaalipaketin löytää VESMO-hakkeen sivuilta (https://www.svsy.fi/hankkeet/vesmo/), mutta se on myös kiinnitetty hankkeessa suunniteltuun tarinakarttaan (https://www.svsy.fi/hankkeet/kosteikot/).

Oppimateriaalipaketin kohderyhmä yltää esiopetuksesta toiselle asteelle

Oppimateriaalipaketti jakautuu kosteikkojen monimuotoisuutta, valuma-aluetta ja vesilintujen putkipesiä käsitteleviin osiin sekä tarinakarttaan. Tarinakartan avulla on mahdollista tutustua Etelä-Karjalaisiin kosteikoihin niiden erityispiirteet huomioiden. Lisäksi kartasta saa vinkkejä lähiretkeilyyn soveltuvista kosteikkokohteista ajo-ohjeineen. Tarinakartan sisälle on myös upotettu linkit muihin oppimateriaaleihin, joten se toimii hyvin myös itsenäisenä kokonaisuutena.

Oppimateriaalipaketissa on huomioitu monipuolisesti eri ikäluokat ja oppiasteet. Esiopetukseen on suunniteltu ravintoverkkopeli ja paketin kosteikkoristikkoa voidaan myös soveltaa esikouluikäisten lisäksi peruskoulun nuorimpien luokkien opetuksessa. Suurin osa oppimateriaaleista on helposti hyödynnettävissä peruskoulussa kuten tietotaulut kosteikkojen eliöryhmistä ja valuma-alueista. Tietotauluista on teetätetty kyltit hankkeen pilottikohteille Salpamajan sekä Suntianlahden kosteikoille. Suntianlahden kosteikolta on vain noin 10 minuutin kävelymatka Lemin kirkonkylän koululle, jossa toimii esiaste ala- sekä yläkoulu. Tehtäväpaketit kosteikkoretkestä ja valuma-alueiden kuormittavuuden arvioinnista soveltuvat peruskouluun ja toisen asteen opetukseen. Tehtäväpakettien kautta pääsee tutustumaan myös tarinakarttaan.

Vesilintujen putkipesiä käsittelevästä oppimateriaalista löytyy ohjeet pesien sekä niiden kiinnitysrautojen valmistamiseen ja asennukseen. Paketti sisältää valmiit mittapiirustukset sekä DXF-tiedostot levyleikkeiden tekemiseen pesien kiinnitystä varten. Vesilintujen putkipesiä voidaan valmistaa ohjeiden mukaan esimerkiksi ammatillisissa oppilaitoksissa sekä yläkoulun teknisentyön tunneilla. Ohjeita pystyy helposti hyödyntämään myös yksityishenkilöt.

Yhteyshenkilöt:

Otto Kemppainen, kosteikkoasiantuntija

puh. 040 746 1398

otto.kemppainen@svsy.fi

Sari Aaltonen, hankevetäjä

puh. 0447361865

sari.aaltonen@svsy.fi

Oppimateriaalipaketista löytyy kosteikkojen eri eliöryhmistä kertovia tietotauluja @SVSY
Tarinakartan kautta pääsee tutustumaan Etelä-Karjalaisiin kosteikoihin sekä niiden erityispiirteisiin. @SVSY
Oppimateriaalipaketista löytyy ohjeet, mittapiirustukset ja polttoradat putkipesätelineiden valmistamiseen joilla vesilintujen keinopesät asennetaan maastossa oleviin putkiin. Kuvassa levyleikkeen mittapiirustus. @SVSY

Nappaa hiilestä kiinni logo
Tuuliaisen säätiön logo