Sinilevät (syanobakteerit) runsastuvat kesällä ravinteikkaissa olosuhteissa vesien lämmettyä ja syksyllä, kun järven pohjasta nousee ravinteita pintaveteen täyskierron aikaan. Sinilevätilanne onkin yleensä pahimmillaan keski- ja loppukesällä. Levät kuuluvat vesiluontoon, mutta niiden runsaat esiintymät voivat olla merkki vesistön rehevöitymisestä.
Tunnistatko sinilevän?
Sinilevän voi tunnistaa vedessä näkyvistä pienistä vihertävistä hippusista. Nämä hiukkaset voivat muodostaa näkyviä lauttoja tai kasaumia, joita kutsutaan sinileväkukinnoiksi. Sinilevä voi myös kerääntyä puuromaiseksi massaksi pinta- tai rantaveteen. Helppo testi sinilevän tunnistamiseen on ottaa vettä juomalasiin ja antaa sen seistä noin tunnin ajan. Jos vedessä olevat hiukkaset nousevat pintaa, kyseessä on todennäköisesti sinilevä.
Vinkkejä puhtaamman mökkirannan hoitoon
Peseytyminen kannattaa suorittaa sille suunnitelluissa tiloissa, sillä pesuaineet voivat järveen kulkeutuessaan kuluttaa happea ja edistää rehevöitymistä. Todennäköisesti aineet eivät kulkeudu mökkirannasta mihinkään, vaan ne rehevöittävät juuri sitä omaa rantaa.
Huolehdi myös jätevesien asianmukaisesta käsittelystä, sillä pesuvesiä ei saa päästää suoraan vesistöön. Käymälän sijoittamisessa pätee sääntö “mitä kauemmas vesistöstä, sen parempi”. Valitsemalla mökille kompostikäymälän jätevesien käsittely helpottuu ja ravinteet saadaan takaisin kiertoon.
Vesikasvit ovat tärkeä osa järviluontoa. Ruovikot toimivat elinympäristöinä linnuille, kaloille ja pohjaeläimille sekä pidättävät valuma-alueelta tulevaa kiintoaine- ja ravinnekuormitusta. Upokaskasvillisuus sitoo vedessä olevia ravinteita, ennaltaehkäisten levien syntyä ja kirkastaen vettä. Rantakasvillisuuden poistoa suunnitellessa on suositeltavaa harventaa vain tiheimpiä alueita kokonaan poistamisen sijaan.
Levätilanteen seuranta
ELY-keskukset ja Suomen ympäristökeskus seuraavat yhteistyössä levätilannetta kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueen levätilannetta voi tarkastella Järviwikin karttapalvelusta, jonne voi myös lisätä omia sinilevähavaintoja. Lisätietoja sinilevän tunnistamisesta ja runsauden arvioinnista löytyy Järviwikin sivustolta.
Muista siis tarkkailla sinilevätilannetta, hoitaa mökkirantaasi vastuullisesti ja nauttia puhtaista vesistä!