Uutiset

Savitaipaleen virtavesikunnostusten raportti on valmistunut!

Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy toteutti viime syksynä ELY-keskuksen kalaviranomaisen toimeksiantamana virtavesikunnostuksia Savitaipaleella sijaitsevilla Parta-, Sauna- ja Kärnäkoskilla yhteistyössä Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen kanssa. Virtavesikunnostuksien tarkoituksena oli elvyttää uhanalaisen Saimaan järvitaimenen kantaa kunnostamalla kutusoraikoita sekä taimenen poikasalueita. Nyt syksyn kunnostusprojekti yksityiskohtineen on koottu yksiin kansiin raportiksi!

Upea alue on järvitaimenen koti

Savitaipaleella sijaitsevat Parta-, Sauna- ja Kärnäkoski ovat kulttuurihistoriallisesti tärkeitä ja upeita paikkoja. Moni ei kuitenkaan tiedä, että alueen virtavedet ovat elintärkeitä myös pinnan alla asustaville jalokaloille: kyseiset kosket ovat Saimaan järvitaimenen merkittävimpiä lisääntymiskohteita koko Suur-Saimaan alueella ja otettu yhdeksi järvitaimenohjelman kärkikohteista. Järvitaimen on Suomen lajien punaisen kirjan mukaan luokiteltu erittäin uhanalaiseksi, ja taimenkantojen tila on Etelä-Suomessa heikko.  Kunnostukset ovatkin yksi iso keino tilanteen parantamiseksi.

Kunnostuksien onnistumista seurataan tutkimuksin

Kunnostukset toteutettiin Parta, Sauna- ja Kärnäkoskella syyskuun 2021 loppupuolella ennen järvitaimenen kutuaikaa. Kunnostuksessa koneurakoitsijana sekä kivimateriaalin toimittajana käytettiin paikallisia toimijoita. Kunnostuksessa keskityttiin erityisesti parantamaan koskien pienpoikasille soveltuvia alueita sekä perustamaan uusia kutusoraikoita. Kunnostusten onnistumisesta tullaan saamaan lisätietoja lähivuosina, kun koskilla toteutetaan kutupesäinventointeja sekä sähkökalastuksia taimenen lisääntymismenestyksen tutkimiseksi.

Lue raportti Parta-, Sauna- ja Kärnäkosken virtavesikunnostuksista täältä!

Tarkemmin työn taustasta sekä asiantuntijoidemme fiiliksistä pääset lukemaan Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen syksyn tiedotteesta täältä!