Ajankohtaista vesiensuojelussa

Jätevesiasioihin voi kysyä apua jätevesineuvojalta

Mikäli näin kesällä jätevesien käsittelyyn, oman järjestelmän ajantasaisuuteen tai järjestelmän huoltoon liittyvät asiat ovat alkaneet mietityttää, kannattaa olla yhteydessä jätevesineuvojaan. Saimaan vesiensuojeluyhdistys tarjoaa edelleen neuvontaa puhelimitse sekä sähköpostitse.

Nyt on myös hyvä aika tarkastaa olemassa olevien jätevesijärjestelmien kunto sekä tyhjennyttää sakokaivot talven jäljiltä. Kurkkaa jätevesikaivoihin ja käy imeytyspaikoilla. Jätevesijärjestelmästä on hyvä katsoa, ettei se vuoda mistään tai ole tukkeutunut. Mikäli jätevesijärjestelmään kuuluu imeytyskenttä tai maasuodattamo, kannattaa tarkistaa ettei maa ole painunut tai vetinen kentän kohdalta. Kasvillisuus kentän päällä ja lähellä kannattaa pitää poissa. Saostuskaivojen ja umpisäiliöiden tyhjennystarve on hyvä tarkistaa talven jälkeen. Useimmiten tyhjennystarve on vähintään 2 kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Oikein huollettuna jätevesijärjestelmät ovat pitkäikäisempiä, ne toimivat oikein ja niillä on pienempi ympäristökuormitus.

Lappeenrannan seudulla haja-asutusalueiden jätevesienkäsittelyyn liittyvissä kysymyksissä voit kääntyä neuvojan puoleen:
040 504 4768/ Tiia Velin

Lisää tietoa järjestelmien huollosta löydät järjestelmätyyppikohtaisesti osoitteesta: http://www.jatevesihanke.fi/lappeenranta/materiaalit/