Arkisto » Ajankohtaista

2
Maalis
2018

Ei-toivottuja vieraita Saimaalla?

Muun muassa siperiankatka ja Kaspian mutakatka ovat löytäneet tiensä Saimaan tuntumaan, Laatokalle. Näiden äyriäisten matka on tapahtunut joko laivaliikenteen mukana tai siirtoistutusten seurauksena. Lajit ovat onnistuneet valtaamaan oman ekolokeronsa uudessa ympäristössä, joka tapahtuu usein alkuperäislajien kustannuksella. Pahimmassa tapauksessa vieraslajit voivat muuttaa merkittävästi koko ekosysteemin toimintaa.

 

Ovatko vierasta alkuperää olevat äyriäislajit löytäneet Saimaalle, tähän haetaan vastausta Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry:n, Helsingin yliopiston ja Venäjän tiedeakatemian limnologian instituutin yhteishankkeen toimesta. Vieraslajitutkimusta on tehty edellä mainitulla kokoonpanolla jo vuodesta 2015, mutta nyt tämä tärkeä tutkimustyö on hankkeistettu jatkuvuuden turvaamiseksi. Hanketta rahoittaa Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö, suurkiitos!

 

Tulevina vuosina vieraslajikartoitusta on tarkoitus laajentaa myös muihin vesieliöihin.

 

Kuva: Micruropus possolskii, C. A. Maljavin

» Jaa

21
Joulu
2017

JÄSSI-hankkeen loppuraportti vuodelta 2017

JÄSSI-jätevesineuvontahankkeen vuoden 2017 loppuraportti on julkaistu. Raportista löytyy tietoa haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien tilasta Lappeenrannan seudulla.

 

Loppuraportin voi lukea täältä.

 

Lisää tietoa hankkeesta löytyy nettisivuilta.

» Jaa

30
Loka
2017

Jätevesineuvontaa on annettu kesän ja syksyn aikana yli 300 kiinteistöllä Lappeenrannan seudulla

Jätevesienkäsittelyä haja-asutusalueilla koskevaa lainsäädäntöä muutettiin huhtikuun alussa. Ennen asetuksessa olleet säädökset on nyt kirjattu päivitettyinä uudistuneeseen ympäristönsuojelulakiin. Laki astui voimaan 3.4.2017. Valtion avustusta saanut Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry:n Jässi-jätevesihanke on tuonut tietoa uudistuneesta laista haja-asutusalueiden asukkaille tämän kesän sekä syksyn aikana.

 

Lue koko tiedote täältä.

 


» Jaa

12
Syys
2017

Äänestä omaa suosikkiasi 100 suomalaista vesistötekoa –kampanjassa

Alkuvuodesta 2017 käynnistetyn 100 suomalaista vesistötekoa -kampanjan tavoitteena on ollut lisätä tietoisuutta Suomen vesistöjen tilasta ja niiden kunnostustarpeista sekä kannustaa meistä jokaista vaalimaan tätä merkittävää kansallisomaisuuttamme.

 

Vesistötekoja kerättiin elokuun loppuun asti ja mukaan saatiin vaikuttava lista erilaisia tekoja, joista raati on nyt valinnut äänestykseen kymmenen ehdokasta. Raati koostui Suomen rotareiden, Suomen Melonta- ja Soutuliiton, Suomen vesiensuojeluyhdistysten liiton ja Suomen ympäristökeskuksen edustajista.

 

Äänestysaikaa on 18.9.2017 asti. Lisää tietoa kampanjasta ja äänestyslomake löytyy täältä

» Jaa

16
Elo
2017

Tervetuloa Suntianlahden kosteikon avajaisiin Lemille 19.8.2017!

» Jaa

8
Elo
2017

Piirustuskilpailun voittajaryhmä palkintoretkellä Kuolimon rannalla

Perjantaina 4.8. Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen piirustuskilpailun voittajaryhmä Savitaipaleen Kivikoulun Eskarit ja Viskarit pääsivät palkintoretkelle Savitaipaleen Kuolimojärven rantaan. Mukana retkellä olivat näytteenottajamme Arto Eteläpää, tutkija Niina Hätinen ja mikrobiologi Virpi Laamanen. Sateisesta päivästä huolimatta reippaat esikoululaiset ja tulevat ekaluokkalaiset jaksoivat hienosti touhuta. Retkellä tutustuttiin vesinäytteenottoon, tähyiltiin vedenalaista maailmaa vesikiikareilla sekä tutkittiin vesieliöitä, vesikasveja ja kaloja.

 

Lue lisää reissuraportista.

» Jaa

4
Elo
2017

Saimaalla kuusen suopursuruostetta

Saimaalla, kuin myös muillakin Kaakkois-Suomen vesillä, on jälleen havaittu kuusen suopursuruostetta. Pinnalle ruskeita ja oranssiinkin vivahtavia lauttoja muodostavat siis ruostesienen itiöt, jotka eivät ole itsessään ihmiselle haitallisia.

» Jaa

30
Kesä
2017

SAIMAA LAPSEN SILMIN piirustuskilpailun voittaja on valittu

Saimaan Vesiensuojeluyhdistys ry haastoi toukokuussa Etelä-Karjalan päiväkodit mukaan itsenäisen Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävään piirustuskilpailuun. Kilpailuun osallistui viisi päiväkotiryhmää ympäri Etelä-Karjalaa. Kaikkien kilpailuun osallistuneiden päiväkotiryhmien työt olivat värikkäitä kuvauksia siitä mitä Saimaan pinnan alla voikaan olla. Taideteoksissa oli taitavasti hyödynnetty erilaisia tekniikoita ja materiaaleja. Piirustuksista löytyi kaloja, veneilijöitä, uimareita, Saimaannorppia, kaloja, vesikasveja ja jopa sukellusvene. Voittajaksi kilpailussa selviytyi Savitaipaleen Kivikoulun eskareiden ja viskareiden ryhmä. Suuret kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille! Taideteokset tulevat jatkossa koristamaan yhdistyksemme neuvotteluhuoneen seiniä. 

 

Lasten taideteoksia voit ihastella kuvagalleriasta.

» Jaa

8
Kesä
2017

Jätevesijärjestelmä kaipaa huoltoa ja oikeaa käyttöä

Kiinteistökohtaiset jätevesijärjestelmät vaativat vuosittaista huoltoa. Oikeat ja riittävät huoltotoimenpiteet vähentävät vanhan järjestelmän kuormitusta omaan asuinympäristöön ja pidentävät uudistetun järjestelmän käyttöikää.

 

JÄSSI-hankkeen jätevesineuvojilta on mahdollista kysyä järjestelmien huollosta ja käytöstä.

 

Lue koko tiedote.

» Jaa

9
Touko
2017

SAIMAA LAPSEN SILMIN piirustuskilpailu

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Suomen Vesiensuojeluyhdistysten liitto ry on mukana juhlimassa satavuotiasta itsenäistä Suomea.

 

Saimaan Vesiensuojeluyhdistys ry haastaa Etelä-Karjalan päiväkotiryhmät mukaan juhlimaan satavuotiasta Suomea ja osallistumaan yhdistyksen järjestämään piirustuskilpailuun. Aiheena piirustuskilpailussa on Etelä-Karjalan ylpeyden aihe eli Suomen suurin järvi Saimaa.  Saimaan Vesiensuojeluyhdistyksen vesistöasiantuntijat järjestävät voittajaryhmälle retkipäivän Saimaan rannalle. Lisätietoja piirustuskilpailusta tiedotteessa.

 

» Jaa

25
Huhti
2017

Nyt vietetään valtakunnallista hajajätevesiviikkoa

Viikolla 17 vietetään valtakunnallista hajajätevesiviikkoa. Tiesitkö, että haja-asutuksen jätevedet ovat toiseksi suurin fosforikuormittaja maatalouden jälkeen. Kunnolla puhdistettu jätevesi ei likaa omaa asuinympäristöä, kaivovettä eikä lähivesiä. Jätevesijärjestelmän huolto sekä tarvittavat kunnostus- ja uusimistoimet ovat osa kiinteistön huoltoa. Kunnossa oleva vesi- ja jätevesihuolto nostavat myös kiinteistön arvoa.

 

Jätevesienkäsittelyä haja-asutusalueilla koskeva lainsäädäntö on uusiutunut ja astunut voimaan 3.4.2017. Mikäli sinulla on kysyttävää asuinkiinteistösi tai mökkisi jätevesiasioista, ota yhteyttä jätevesineuvojaan. Neuvojien yhteystiedot sekä lisää asiaa hajajätevesistä löydät täältä.

» Jaa

4
Huhti
2017

Haja-asutuksen jätevesineuvonta jatkuu

Ympäristöministeriö on myöntänyt Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen Jässi-jätevesineuvontahankkeelle rahoitusta vuodelle 2017. Neuvontaa on yhdistyksen toimesta annettu seudulla jo vuodesta 2011 lähtien. Hankkeen suunnittelu on aloitettu ja lisätietoja saa hankkeen nettisivuilta: http://www.jatevesihanke.fi/lappeenranta/etusivu/


» Jaa

18
Tammi
2017

Kuuksenenselkä kuntoon -hanke vesiensuojelutöissä

Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry:n hallinnoima kolmivuotinen Kuuksenenselkä kuntoon -hanke tähtää veden laadun ja käyttökelpoisuuden parantamiseen Ylä-Kivijärvellä.

 

Kosteikkoja ja laskeutusaltaita on valmistunut hankkeen ensimmäisen toimintavuoden aikana seitsemän ja valmisteilla on paraikaa kaksi, joista toinen aivan Lemin keskustaajaman vieressä Suntianlahdella:

 

Suntianlahden kosteikon rakennus käynnistynyt

 

Lisätietoja Kuuksenenselkä kuntoon -hankkeesta:

 

Kuuksenenselkä kuntoon

» Jaa

5
Tammi
2017

JÄSSI-hankkeen 2016 loppuraportti

JÄSSI-jätevesineuvontahankkeen vuoden 2016 loppuraportti on julkaistu. Raportti on lisätty Lappeenrannan seudun JÄSSI-hankkeen nettisivuille. Raportista löytyy tietoa hankkeesta sekä jätevesijärjestelmien tilasta Lappeenrannan seudulla.

 

Loppuraportin voi käydä lukemassa täältä.

» Jaa

4
Loka
2016

JÄSSI-hankkeen kesän 2016 neuvontakäynnit on koottu aluekortistoon

Jätevesineuvontahankkeen JÄSSI:n kesän 2016 aikana tekemät neuvontakäynnit on koottu aluekortteihin, jotka on julkaistu hankkeen nettisivuilla. Aluekortista löytyy tietoa kunkin neuvonta-alueen jätevesienkäsittelyn tilasta. Aluekortisto löytyy kokonaisuudessaan vuosilta 2011 - 2016 sekä jokainen aluekortti erikseen karttamerkintänä sekä kunnittain listattuna osoitteesta: 

 

http://www.jatevesihanke.fi/lappeenranta/jatevesien-kasittelyn-tila/

» Jaa

13
Syys
2016

Pysy ajan tasalla jätevesiasioista uudistetun jätevesioppaan avulla

Monet haja-asutusalueen asukkaat ja mökkeilijät etsivät tietoa siitä, kuinka käsitellä ja johtaa jätevetensä tontillaan asianmukaisesti ja lainsäädännön vaatimalla tavalla. Myös lainsäädäntö ja siihen odotettavissa olevat muutokset mietityttävät asukkaita. Suomen vesiensuojeluyhdistysten liitto ry on julkaissut uudistetun jätevesiopas verkkosivuston. Jätevesiopas löytyy osoitteesta www.vesiensuojelu.fi/jatevesi. Uudistetulle sivustolle Suomen vesiensuojeluyhdistysten liitto jäsenyhdistyksineen kokoaa ja julkaisee ajankohtaista tietoa haja-asutuksen jätevesistä. 

» Jaa

9
Elo
2016

Lappeenrannassa yli 200 kiinteistöä on saanut tänä kesänä jätevesineuvontaa

Jässi-jätevesihankkeessa on aiempien vuosien tapaan, myös tänä kesänä tarjottu valikoidulle haja-asutusalueiden asukkaille puolueetonta ja maksutonta kiinteistökohtaista jätevesineuvontaa. Neuvonta on aloitettu kesäkuun alussa ja se on keskittynyt Lappeenrannan alueelle. Kiinteistökäyntejä on toteutunut tähän mennessä reilu 200 kappaletta. Noin 30 prosentilla kiinteistöistä jätevesijärjestelmä on ollut uusimistarpeessa. Neuvojat on pääsääntöisesti otettu kiinteistöillä vastaan positiivisella mielellä.

 

Kiinteistökohtaisten neuvontakäyntien lisäksi jätevesineuvontaa on tarjottu kesän aikana erilaisissa yleistötapahtumissa sekä toreilla. Neuvoja on mahdollista tavoittaa vielä Korkea-Ahon markkinoilta 28.8. sekä Joutsenon syysmarkkinoilta 29.9.

» Jaa

29
Kesä
2016

Henkilöstömuutoksia

Saara Järvenpää on Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry:n uusi toiminnanjohtaja. Tarkemmat yhteystiedot löytyvät Yhteydenottosivuilta.

» Jaa

9
Kesä
2016

Jätevesineuvonta on alkanut

Vuoden 2016 JÄSSI-hankkeen kiinteistökohtaiset jätevesinauvontakäynnit ovat alkaneet kesäkuun alussa. Tällä hetkellä neuvontaa tehdään Vilkjärven sekä Pulsan alueella. Tulevia neuvonta-alueita ovat Louhimon ympäristö, Sirkjärven alue, Kirjasjärven ympäristö, Kälvelä, Turkianlahti-Lamposaari sekä Konnun pohjavesialueen ympäristö ja Anolan pohjavesialue. Neuvontakäynnit jatkuvat syyskunn loppuun asti.

 

 

Lisää tietoa neuvonta-alueista sekä tapahtumista, joissa JÄSSI-jätevesihankkeet ovat mukana, tiedotetaan kesän mittaan Jässien nettisivuilla osoitteessa http://www.jatevesihanke.fi

» Jaa

27
Huhti
2016

JÄSSI-hankkeelle jatkoa

JÄSSI jätevesihanke jatkuu vuonna 2016. Hankkeen suunnittelu ja toteutus aloitetaan toukokuussa.

» Jaa

22
Tammi
2016

JÄSSI-hankkeen loppuraportti julkaistu nettisivuilla

JÄSSI-hankkeen vuoden 2015 loppuraportti on lisätty nettisivuille Hankkeet välilehden alle.

Raportista löytyy tietoa hankkeesta sekä jätevesijärjestelmien tilasta Lappeenrannan seudulla.

 

Loppuraportin voi käydä lukemassa täältä.

» Jaa

8
Syys
2015

JÄSSI-hankkeen neuvontakäynnit päättyvät syyskuussa

JÄSSI jätevesihankkeen kiinteistökohtainen neuvontakausi päättyy syyskuun lopussa. Kesän 2015 aikana neuvontaa on tarjottu noin 1000 kiinteistölle ja toteutunaita kiinteistökäyntejä tulee olemaan noin 500 kappaletta. 

 

Lisää tietoa JÄSSI-hankkeesta löydät täältä.

» Jaa

11
Kesä
2015

JÄSSI jätevesihankkeen neuvontakäynnit ovat alkaneet

JÄSSI on aloittanut kesän neuvontakäynnit. Neuvontaa tehdään tänä vuonna muun muassa Lappeenrannassa Pellisenrannnan ja Ilottulan välisellä alueella sekä Savitaipaleella ja Taipalsaarella Kaskein ja Pien-Haikkaanlahden alueilla.  Kaikkiin suunniteltuihin neuvontakohteisiin ollaan yhteydessä kirjeitse tämän kesän kuluessa.

 

Neuvontaa voidaan tarjota myös haluttaessa yksittäisille kiinteistöille suunniteltujen alueiden ulkopuolelta. Neuvontaa tehdään Lappeenrannassa, Lemillä, Taipalsaarella ja Savitaipaleella.

 

Jätevesihankkeeseen ja jätevesineuvontaan liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä jätevesineuvoja Maija Massiseen, puh. 044 779 0470 tai maija.massinen@svsy.fi 

» Jaa

23
Helmi
2015

Saimaan Vesiensuojeluyhdistys isännöi Kuuksenenselän kunnostamishanketta

Saimaan Vesiensuojeluyhdistys ry isännöi Kuuksenenselän valuma-alueen kunnostamishanketta vuoden 2015 aikana. Aiemmin yhdistys on selvittänyt pahimpia kuormitusalueita ja tutkinut järven sisäistä kuormitusta. Hankkeen tavoitteena on vähentää järveen kulkeutuvan kiintoaineksen ja ravinteiden määrää kosteikoita, laskeutusaltaita ja virtausesteitä rakentamalla. Ensimmäisen kosteikon piirrustukset on jo tehty ja luvat hankittu. Kunnostusta rahoittavat Raija ja Ossi Tuuliainen säätiö, Lemin kunta, Kivijärven kalastusalue sekä kolme paikallista osakaskuntaa. Hanketta on tarkoitus laajentaa myöhemmin. 

» Jaa

23
Helmi
2015

Alajoen osakaskunnan vesialueiden kunnostuksen esiselvitys

Alajoen osakaskunnan vesialueiden kunnostuksen esiselvitys on valmistunut. Kyseessä oli osa Lappeenrannan kaupungin maaseututoimen tilaamaa Voimaa Vainikkalasta - Sisua Simolasta henkkeesta. Raportin voi lukea tästä.

» Jaa

17
Joulu
2014

Kotisivuilla uutta sisältöä

Alkuvuodesta 2014 aloitettu kotisivujen uudistuminen on johtanut sivujen ilmeen kohotukseen ja uuden sisällön tuottamiseen. Yhdistyksen sivuille on lisätty tietoa ajankohtaisesta vesitilanteesta sekä tietoa ja uusimpia raportteja alueen vesistöistä. Tällä hetkeä sivuilta löytyy tietoa mm. Imatran seudulta Immalan- ja Simpelejärvestä sekä Kaakonkulmasta Urpalanjoesta, mutta ensi vuoden alussa sivuille päivittynee lisää kohteita mm. Saimaan alueelta.

 

Kuvaukset alueen vesistöistä tehdään yhteistyössä Yhteisillä vesillä -hankkeen kanssa.

» Jaa

1
Joulu
2014

Toimitilojen remontti meneillään

Yhdistyksen ja yhtiön toimitiloissa tehdään kattava remontti vuoden 2014 aikana. Toimistotilat uusittiin keväällä ja laboratoriotilojen remontti on parhaillaan menossa. Remontin vuoksi näytteiden vastaanotto on toistaiseksi toimistotiloissa käytävän toisessa päässä.  

» Jaa

7
Helmi
2014

Kotisivut uusiutuvat

Tervetuloa Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen uusituille kotisivuillemme! Sivujen ilme voi vielä jonkin verran muuttua kevään kuluessa. Ennen kaikkea sisältö täydentyy vesistötietojen osalta. Uutena elementtinä sivuillamme on alueellinen vesistökartta, josta merkintöjen kohdalta löytyy perustietoa tarkkailukohteistamme, veden laadun kehityksestä sekä linkki uusimpaan raporttiimme.

 

Toivomme yleisövinkkejä sivujen edelleen kehittämiseksi.

 

Mukavaa talven jatkoa!

» Jaa