Savonlinnan seutu » Pihlajavesi » Kohteen esittely

Karttakohteet
Pihlajavesi
    » Kohteen esittely
    » Raportit
Puumalan edusta

Pihlajavesi

Pihlajavesi on Vuoksen vesistöön (04), Suur-Saimaaseen kuuluva järvi Etelä-Savon maakunnassa Savonlinnan, Sulkavan ja Puumalan alueella. Pihlajaveden alarajana lounaassa on Puumalansalmi, jonka kautta Pihlajaveden vedet virtaavat Etelä-Saimaaseen. Keskivirtaama salmessa on 530 m3/s. Järven ala on 713 km², keskisyvyys 11,3 m ja suurin syvyys 72 m.

Pihlajavesi muodostuu useasta suuresta selkävedestä ja on sokkeloinen, tuhansien saarien rikkoma vesialue. Pihlajavedellä on peräti 4159 saarta. Alueelle virtaa erittäin vähäravinteista vettä Puruvedeltä, joka sekoittuu Haukivedeltä tulevaan tummempaan ja ravinteikkaampaan veteen. Pihlajaveden nykytila on käyttökelpoisuusluokitukseltaan erinomainen. Suotuisien olosuhteidensa ansiosta Pihlajavesi on tärkeimpiä elinympäristöjä uhanalaiselle Saimaannorpalle. Koko Saimaannorppa kannasta alueella elää noin 25 %. Lisäksi Pihlajavesi on luokiteltu kansallismaisemaksi ja on Suomen järviluonnon sekä lehtokasvillisuuden suojelun kannalta tärkeä alue. Suurin osa Pihlajavedestä kuuluu myös Natura 2000-alueeseen. 

 

Linkkejä

Suur-Saimaa Järviwikissä 

Pihlajavesi Järviwikissä

Pihlajavesi SYKE:n sivuilla

 

 

Alueiden kuvauksia on kehitetty osana Manner-Suomen ESR-ohjelmasta rahoitettavaa Yhteisillä vesillä -hanketta. Hankkeeseen osallistuvat Saimaan Vesiensuojeluyhdistyksen lisäksi Pyhäjärvi-instituutti, Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö ja Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liitto sekä alueellisia vesiensuojeluyhdistyksiä.

 

 


« Takaisin kartta-sivulle