Kauppalehti Menestyjät 2017

Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy

Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy on ympäristön, erityisesti veden tutkimuksen ammattilainen. Yhtiön toimintaan kuuluu koko tutkimusketju näytteenotosta laboratoriomäärityksiin ja asiantuntijapalveluihin.

 

Asiakkaitamme ovat kunnat, teollisuuslaitokset sekä muut palvelujamme tarvitsevat yritykset ja yksityisasiakkaat.


 

12
Loka
2017

Hiitolanjoelta kuuluu jälleen hyviä uutisia - taimenkantojen tila kohenee

Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy toteutti Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tilauksesta vuosittaisia sähkökoekalastuksia Hiitolanjoen vesistöalueella. Tutkimuspyyntien yhteydessä suoritettiin myös siirtoistutuksia vesistöalueen geneettisesti alkuperäisellä taimenkannalla.

 

Hiitolanjoen lohikalakannat osoittivat jo toista vuotta peräkkäin elpymisen merkkejä vuoden 2010 hellekesän kalakuolemien jälkeen. Taannoinen lämpöaalto tappoi Hiitolanjoen yläosan, Silamusjoen ja Torsanjoen taimenet lähestulkoon viimeistä yksilöä myöten. Kantojen elpymistä on joudutettu siirtoistuttamalla Hiitolanjoen vesistön lähdesyöttöisessä purossa säilyneen alkuperäisen taimenkannan yksilöitä takaisin kalakuolemien koettelemille alueille. Alueen osakaskunnat ovat olleet avainasemassa tässä tärkeässä elvytystyössä. Elvytystoimet ovat tuottaneet tulosta, kuin myös luonto on osaltaan korjannut tilannetta. Taimenen lisääntymistä havaittiin tänä syksynä viimeiseltäkin helteen kurittamalta joelta.

 

Myös Kangaskoskelta, Suomen ainoalta luonnonvaraisen järvilohen lisääntymisalueelta, saatiin verrattain hyviä tuloksia. Syystulvasta huolimatta sähkökalastussaalis oli huomattavasti viime vuosia parempi. Lohenpoikasia saatiin kahdessa eri ikäluokassa, jonka lisäksi haaviin päätyi kookkaampi uroslohi, joka pääsi jatkamaan kutuun valmistautumista kulkematta mittauspöydän kautta. Tämän syksyn kutuolosuhteet ovatkin poikkeuksellisen suotuisat, kiitos Hiitolanjoen kalamiesten, jotka loppykesällä talkoovoimin puhdistivat liettyneitä kutualueita. Hienoa työtä! 

 

Tähän on hyvä päättää Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy:n vuoden 2017 sähkökalastukset. Veden lämpötila oli Hiitolanjoella 9,3 astetta, joten kutu lähestyy ja siten kalat saavat tutkijoiltakin rauhan.

 

 

Kuva: Lohenpoikasia Kangaskoskelta (Sami Huikko)


» Jaa

27
Syys
2017

Vuoksen lohikalat suurennuslasin alla

Vuoksen yläosilta tavattiin luonnossa syntyneitä taimenia Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy:n ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen yhteistutkimuksessa.

 

Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy:n sekä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen vesistöyksikön tutkijat kartoittivat taimenen ja lohen esiintymistä Vuoksessa Tainionkosken voimalan ja Saimaan välillä. Vuoksi on myös tältä aivan ylimmältä osaltaan voimakkaasti muokattu, hyvin kaukana alkuperäisestä tilastaan, jolloin alueella oli varsin elinvoimaiset lohikalakannat. Nykyään Vuoksen kalasto on vain varjo menneestä, mutta valonpilkahduksiakin on nähtävissä. Nyt toteutetuissa sähkökoekalastuksissa saaliiksi saatiin Vuoksessa kuluvan vuoden keväänä syntyneitä taimenia. 

 

Koekalastusten yhteydessä tehdyt alustavat katselmukset osoittivat myös sen, että Vuoksen yläosilla on runsaasti ulosmittaamatonta kunnostuspotentiaalia, lohikalojen luonnontuotantoa on siis mahdollista lisätä merkittävästi.

 

Vuoksen lohikalat suurennuslasin alla - tiedote


» Jaa

22
Syys
2017

Poikkeus talousvesien vastaanottoon torstaina 28.9.

Vastaanotamme talousvesinäytteitä viikolla 39 poikkeuksellisesti vain maanantaista keskiviikkoon (klo 14 asti). Torstaina 28.9.2017 emme vastaanota talousvesinäytteitä.


» Jaa

Uutisarkisto