Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy

Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy on ympäristön, erityisesti veden tutkimuksen ammattilainen. Yhtiön toimintaan kuuluu koko tutkimusketju näytteenotosta laboratoriomäärityksiin ja asiantuntijapalveluihin.

 

Asiakkaitamme ovat kunnat, teollisuuslaitokset sekä muut palvelujamme tarvitsevat yritykset ja yksityisasiakkaat.


 

24
Helmi
2017

Haemme joukkoomme kemistiä

Haemme ympäristölaboratorioomme iloista, tarmokasta ja innovatiivista menetelmä- ja laitekehityksestä kiinnostunutta kemistä.

 

Lue lisää

 

 

23
Helmi
2017

Hiitolanjoen Kangaskoski ruuhkautui kutevista järvilohista

"Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus -yhtiö laski Varsinais-Suomen ely-keskuksen tilauksesta viime syksynä kutupesiä Kangaskosken edustalla. Tutkimus tehtiin Hiitolanjoella ensimmäisen kerran.

 

Tavoitteena oli tutkia, missä mitassa lohen kutua Suomen puolella tapahtuu.

 

Tutkijat löysivät 14 lohen kutupesää. Saimaan Vesi- ja ympäristötutkimuksen tutkijan Matti Vaittisen mukaan kutevia lohia on ollut alueen koko huomioiden ruuhkaksi asti.

 

Enemmänkin kutua joessa voisi olla. Tällä hetkellä kalojen nousu kuitenkin tyssää Kangaskosken voimalaitoksen patoon."

 

Hiitolanjoen Kangaskoski ruuhkautui kutevista järvilohista – pieni alue vaikeuttaa lisääntymistä

 

Kuva: Pekka Tuuri - Laatokan lohi Kangaskoskella, syksy 2016

 

14
Helmi
2017

Trikiinitutkimusten määrä kasvussa

Kaakkois-Suomen alueella villisikakannat ovat olleet voimakkaassa kasvussa. Tämä on näkynyt myös laboratoriomme trikiinitutkimusten määrässä. Villisikojen trikiinitutkimusten määrä on kasvanut yli 70 prosenttia.

 

Trichinella spiralis eli trikiiniloinen on yleinen riistaeläinten, kuten villisian, karhun ja ilveksen loinen, mutta sitä voi esiintyä myös siassa, hevosessa sekä raatoja tai eläinjätteitä syövissä eläimissä. Lakisääteisesti trikiini pitää tutkia kaikesta myytävästä lihasta, joka on peräisin eläinlajista joka voi olla trikiinin kantaja. Myös omaan käyttöön tarkoitettu liha on suositeltavaa tutkia.  Ihminen voi saada tartunnan huonosti kypsennetystä lihasta.

 

Voimakas villisikojen määrän kasvu on lisännyt huolta myös sikaeläimillä esiintyvän afrikkalaisen sikaruton leviämisestä Suomeen. Laboratoriomme on halunnut osaltaan olla tukemassa EVIRA:n tautiseurantaa. Tarvikkeet näytteiden ottamiseen ja lähettämiseen afrikkalaisen sikaruton varalta on saatavilla myös laboratoriostamme.

 

Uutisarkisto